EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2019
2017
2015
2013
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003

6.07 – 10.07 Haapsalu klaasipäevad 10
Haapsalu Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion

10Rahvusvaheline Kuuma Klaasi Sümpoosion ehk Haapsalu klaasipäevad toimuvad sel suvel juba kümnendat korda.
Klaasipäevade esimesel juubelisündmusel, 6.-10. juulil saab Evald Okase Muuseumi hoovis asuvas vabaõhustuudios traditsiooniliselt näha klaasipuhumist, -valamist ja -vormimist ning nädala lõpus 11. juulil avatakse muuseumi pööningusaalis väljapanek klaasipäevadel valminud töödest.
Nii workshopi kui näituse teemaks on sel korral "10!"

Klaasipäevade südameks on ainulaadne vabaõhu-klaasipuhumisstuudio maalikunstnik Evald Okase muuseumi õuel Haapsalus. Klaasipäevade käigus vormivad sulaklaasist teoseid nii Eesti klaasikunstnikud kui nende erinevatest rahvustest kolleegid. Vabaõhustuudio ehk muuseumi õu on klaasipäevade jooksul avatud publikule ja klaasipäevad on ühtemoodi oodatud nii osalejate kui pealtvaatajate poolt.

Sümpoosion lõpeb näitusega Evald Okase Muuseumi pööningusaalis– muuseumi kõige uuemas galeriiruumis, kus kunstnikud eksponeerivad oma värskeid, just klaasipäevade jooksul valminud töid. Selle aasta näitus tõotab tulla erakordselt huvitav, kuna klaasipäevadel on rekordiliselt palju suurepäraseid kunstnikke, kellest väga suur osa ka erakordselt meisterlikud klaasipuhujad.

Klaasipäevadest on läbi aastate osa võtnud professionaalsed kunstnikud Eestist, Ameerika Ühendriikidest, Kanadast, Hiinast, Koreast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Inglismaalt, Austriast, Hollandist, Rootsist, Soomest, Lätist, Leedust, Venemaalt, Bulgaariast. Klaasikunstnike sekka on sattunud ka skulptoreid, maalikunstnikke, graafikuid ja arhitekte.

Seekord osalevad klaasipäevadel: Torsten Rötzsch ja Simone Fezer Saksamaalt, Susanne Koskimäki Soomest, Fredrik Nielsen Rootsist, Aleksandra Stencel Poolast ja Patrick Illo Slovakkiast, Julia Pociute, Indre Stulgaite-Kriukene ja Remigijus Kriukas Leedust, Kai Koppel, Liisi Junolainen, Kateriin Rikken, Eili Soon, Kairi Orgusaar, Herbert Orgusaar ja Kati Kerstna Eestist.

Tortsen Rötzsch on saanud Saksamaal mitmeid tunnustusi ja preemiaid oma puhumisoskuste eest. Simone Fezer on üks omanäolisemaid installatsioonikunstnikke Saksamaal. Rootsi kaasaegse klaasikunsti pulssi kõrgel hoidev Fredrik Nielsen kasutab klaasikunstis tihti popkultuurile omaseid vahendeid.

Lisaks toimuvad klaasipäevade raames veel mitmed workshopid ning näitused, nii et osalejaid on tegelikult veelgi rohkem.

Klaasipäevade raames toimuvad lühiworkshopid, mis on ka pealtvaatajatele põnevad jälgida:
7.07 Fredrik Nielseni suuremõõtmelised kaasaegsed skulptuurid
9.07 Susanne Koskimäki minivormid ja -installatsioonid
11.07 Torsten Rötzsch´i improvisatsiooniline ja eksperimentaalne vormipuhumine

Samuti toimuvad Klaasipäevade ajal kaks satelliitnäitust: Merle ja Erki Kannuse, Kairi ja Herbert Orgusaare ning Kati Kerstna "Jäetud jäljed" Haapsalu Laste Kunstikooli Galeriis ja Riho Hüti graveeringute näitus Haapsalu Linnuse Väravatornis.

Klaasipäevade korraldajad: Kai Koppel, Kati Kerstna ja Kairi Orgusaar.

Haapsalu Klaasipäevi toetavad: Haapsalu linn, Kultuurkapital, Salva Kindlustus, Haapsalu Uksetehas.

10 10
10 10
10 10
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com