EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
KURSUSTE TELLIMINE

Kursused 2011

Majutuse sooduspakkumised muuseumi partneritelt

18. 06. LASTE MEISTERDAMISE PÄEV
Juhendaja graafik Britta Benno.
Tasuta.

Meisterdamise päeval saavad lapsed kätt proovida traditsioonilise Mehhiko fiestade juurde kuuluva kohustusliku osaga- pinata tegemisega. Papier machest – voolitavast pabermassist – värvide jm vahenditega meisterdatakse fantaasiarikas loom või olevus, kelle kere sisse saab peita maiustusi ja pisikesi kingitusi. Traditsiooniliselt riputatakse laste sünnipäevadel pinata-loom puu otsa. Sünnipäeva lapsel seotakse silmad kinni ja siis klopsib ta pinata-looma toikaga kuni see katki läheb ja kommid-kingid kukuvad alla ning võib alata tormijooks kommijahile!
Meisterdamise päeva tulemusena saavad lapsed isetehtud pinata endaga kaasa, et siis seda juba sõpradega kohtudes mehhikopäraselt rakendada.

Laste meisterdamispäev 2011 Laste meisterdamispäev 2011

 

10.07. LASTE GRAAFIKAPÄEV Laste Graafikapäev
Juhendaja graafik Britta Benno.

Tasuta.
Ühepäevase kursuse raames saavad lapsed kätt proovida ühe lihtsaima ja kiirema sügavtrüki tehnikaga – kuivnõela trükiga.
Tööde formaat on postkaardisuurune ja lõpptulemusena saavad lapsed endale ise trükitud tõmmistest kaunid kaardikesed.
Tööprotsess algab ideekavandiga ja pildi välja graveerimisega pleksiklaasile. Seejärel kantakse peale värv ning trükitakse tõmmis. Töö käigus saavad lapsed teada, mis on traditsiooniline vabagraafika ja selle tehnilised põhimõtted.
Ühel õpilasel võib töö valmimine võtta aega 2-3 tundi. Graafikapäev on tasuta ning sobilik lastele alates 8. eluaastast. Grupi suuruseks on maksimaalselt 12 last.

 

22.07. – 23.07. Moekunstnike Ühenduse workshop
On saanud traditsiooniks, et igal suvel võõrustab Evald Okase Muuseum Moekunstnike Ühenduse workshop´i, mille korraldajaks ühenduse moekunstnikud Anu Hint, Anne Metsis ja  Liivia Leškin. Kolme päeva jooksul toimub muuseumis moekunstike enesetäienduse töötuba, kus kunstnikud harjutavad kätt moejoonistuste ja figuuri joonistamises. Töötoast võtavad osa moekunstnikud Eestist ja väljastpoolt. Seekord võtab iga kursusel osaleja kaasa endale meelepärased rõivad ja teeb modellile stilistika. Nii saab läbi joonistada erinevad stiilid ja iga autori käekirja stilistina tutvustada ka vaatajatele.
Kursuse käigus valminud tööd pannakse väikese näitusena nädalaks ka muuseumi külastajatele vaatamiseks välja.

New Old Look New Old Look
New Old Look New Old Look

 

25.07.-31.07. PAKUTRÜKI JA RAKUKERAAMIKA WORKSHOP
Juhendajad: tekstiilidisainer Monika Järg, keraamik Ingrid Allik
Rakukeraamika ja pakutrüki
workshop on valdkonnaga seotud inimestele (kunstnikud, disainerid, kunsti- ja käsitööõpetajad) enesetäienduse võimalust pakkuv töötuba. Ilusa ilma korral toimub töötuba muuseumi õuel ning kõigil huvilistel on võimalik jälgida pakutrüki ja rakukeraamika tehnikates esemete valmistamist jälgida.
Töötuba ühendab pakutrüki ja rakukeraamika tehnikad ning selle tulemusel valmib kollektsioon praktilistest savinõudest ja sisustustekstiilidest, mida luues võiks mõelda interjöörile, kus need hiljem kasutust leiavad või inimesele, kellele esemed kingiks on mõeldud.
Trükipakk on töövahend, mille abil saab jätta jälje. Jälg võib jääda mustrist, emotsioonist, endast. Pakk võib olla puust, kivist, papist või näpuvajutusest. Jälg võib olla habras või tugev, nähtav või nähtamatum – täpselt niisugune nagu me seda edastada soovime ja käsitleda oskame.
Raku (jaapani keeles: rõõm, nauding, lõõgastus, lihtsus) mõiste on kujunenud 16. sajandil Jaapanis koos zen-budismi ja teetseremoonia levikuga. Tänapäeval tähistame läänemaailmas selle sõnaga keraamika tehnoloogiat, kus poorsest savist põletatud esemed võetakse tangidega otse tulikuumast ahjust ja jahutatakse kiiresti põleva materjaliga täidetud kinnises nõus. Kui tavaliselt lõpeb keraamika tegemine paljude jaoks eseme ahju panekuga, siis raku puhul on oluline kogu protsess. Saame oma silmaga näha, kuidas glasuur ahjus sulama hakkab, ise esemed ahjust välja tõsta ja lõplikult viimistleda pärast jahtumist. Ja seda kõike vaid tundide jooksul! Katsetame ka suvesse sobivat taimede ja suitsuga „maalimist“ keraamikale, mis on läänes arenenud raku tehnoloogia haru.
Nii savi kui tekstiil on jälje jätmiseks tänuväärsed materjalid – tundlikud, paindlikud, väga erineval moel käsitletavad ning lõpuks ka praktilised. Workshop ühendab keraamika ja tekstiili läbi pakutrüki, et anda osalejale kogemus erinevate materjalide kasutamisest sama idee käsitluses. Kuidas minu loodud jälg töötab erinevatel materjalidel? Kuidas saan sõnumit, väljenduslikkust, faktuuri ja värvi selle abil luua ja võimendada?
Workshop algab erinevatest materjalidest pakkude ettevalmistusega. Lõigates, liimides, sidudes saab tekstiilile ning savile pressimiseks sobivad töövahendid ehk trükipakud. Töötuba jätkub keraamika vormimise, trükimustri kandmisega savile ja tekstiilile ning saviesemete glasuurimise ja põletamisega.

Rakukeraamika Pakutrükk
Rakukeraamika Pakutrükk
Rakukeraamika Rakupaku
Rakukeraamika Pakutrükk

 

07.08. LASTE KUNSTIPÄEV
Algus kell 12.00

Juhendaja maalikunstnik Lii Pähkel.
Tasuta.
Laste kunstipäev on mõeldud 5-12-aastastele lastele ning sel päeval on huvilistel võimalik maalida ja joonistada Lii Pähkli juhendamisel. Ilusa ilma korral toimub kunstipäev muuseumi hoovis ja sellest osavõtt ei ole tasuline ning ei eelda eelnevat kokkupuudet kunstiõppega või kunstiringides osalemist. Vajalik on vaid huvi joonistamise ja maalimise vastu ning soov veeta üks ilus päev muuseumis. Kunstipäeva eesmärgiks on tekitada lastes huvi kunstiga tegelemise vastu ning samuti lähendada neid EO Muuseumile näidates, et see on paik, mida ka lastel on põhjust külastada.  

Laste kunstipäev 2011 Laste kunstipäev 2011
Laste kunstipäev 2011 Laste kunstipäev 2011

 


10.08.-12.08. Antoine Lejolivet´i ja Nicolas Schneideri (Prantsusmaa) joonistamise workshop "on ira marcher sur Mars"/ "Ükskord me kõnnime Marsil"


Antoine Lejolivet & Nicolas SchneiderJoonistamise workshopi käigus läbitakse erinevad etapid, mille tulemusena valmib osalejate ühine teos.
Töötoa algul töötavad kõik osalejad samas formaadis paberiga. Joonistused valmivad limiteeritud ajaühiku vältel, mida võib kutsuda "pingeseisundis joonistamiseks". Seejärel viiakse valminud joonistused oma algsest dimensioonist välja. Töid vähendatakse ja suurendatakse, kasutades selleks video, foto, interneti ja teiste meediavahendite võimalusi. Lõpetuseks segatakse kõik esimes etapis loodud joonistused omavahel kokku üheks suureks dimensiooninihkega näituseobjektiks, mida ekspneeritakse 13. augustil avataval näitusel "Ükskord me kõnnime Marsil".

Foto näituselt "en attendant les pluies"/"oodates vihma", Antoine Lejolivet & Nicolas Schneider, galerie Faux Mouvement, Metz, France, 2011

 


21.08. TEKSTIILITRÜKK TÄISKASVANUTELE

Juhendaja tekstiilidisainer Eelike Virve.

Ühepäevase tekstiilitrüki töötoa käigus õpitakse väikeste tekstiilesemete kujundamist. Selleks sobivad T-särgid, padjapüürid, linikud, rätikud, sallid, kotid jm.
Trükkimine on nii kunstis kui disainis üks kiiremaid mooduseid tulemuse saavutamiseks. Samas annab ta rohkelt mänguruumi eksperimenteerimisele läbi erinevate tehnikate, materjalide ja värvide.
Kursuse raames õpitakse tundma siidi- ja šabloontrükitehnika lihtsamaid võtteid. Alustatakse kujundi valimisest ja selle stiliseerimisest trükitehnikale sobivaks. Õpitakse kuidas luua mustrit ja mis on mustrikordus; kuidas kujundada mitmest erinevast elemendist tasakaalustatud kompositsioon. Tehakse nii mitmevärvi- kui iiristrükki. Eritehnikatena veel foolium- ja flokktrükki ja paisutrükki. Õpitoas kasutatakse katvaid ja mittekatvaid vee baasil värve.
Kaasa võtta: väiksem lihtsalõikeline tekstiilese (T-särk, kott, padjapüür, vm.) trükkimiseks.
Registreerumine ja lisainfo:
Kursuse maksumus on 10 EUR (150 EEK) . Osalejate arv on piiratud, grupi suurus on 12 inimest. Osalemiseks on vajalik eelnev registreerumine e-maili teel: eo.muuseum@gmail.com või muuseumi telefonil 554902.

Tekstiilitrüki kursus 2011 Tekstiilitrüki kursus 2011
Tekstiilitrüki kursus 2011 Tekstiilitrüki kursus 2011

 

17. 06. Itaalia veinipidu Haapsalus. Veiniöö

Veiniöö 2011 Veiniöö 2011
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com