EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003

Näitused 2019

Evald Okas. Veneetsia01.06. - 15.09.
Ekspositsioon Evald Okase töödest: graafika, maal, joonistused, objektid
01.06. - 15.09.
"Akvarell Evald Okase loomingus"

Kuraator Mai Levin

2019.a. suvi kujuneb Evald Okase Muuseumis akvarellisuveks. Kaasaegse akvarelli ekspositsioonide kõrval heidetakse pilk ka pärandisse, seda esmajoones Evald Okase loomingu kaudu, kes sageli seda tehnikat kasutas põgusate muljete fikseerimisel või suuremate maalide kavandamisel. Seejuures üllatab tema puhul tehnika otsekui endastmõistetav valdamine, vaba, värske, kiirelt tabav käsitlus. Väike ülevaade sellest tahust tema loomingus põhineb peamiselt perekonna kogul ja algab juba sõjaeelsetest töödest. (muuseumi II korruse näitusesaal)

Evald Okas. Armeenia Evald Okas. Jaroslav
Evald Okas Evald Okas. Itaalia


Jaan Elken. Kohad ja paigad

01.06. - 30.06.
Kohad ja paigad / Sites and Places. Jaan Elken
 

Jaan Elkeni näitus koondab suureformaadilisi maale, kus hillitsetud värvigammas taasluuakse võimsaid tsitaate eepilistelt tühermaadelt – olgu selleks siis Islandi vulkaanilised tasandikud, kivikõrbed Nevada ja Utah osariikidest või siis eksootilise reljeefi ja/või siluetiga pastoossed ja reljeefirikkad abstraktsioonid metropolidest nagu San Francisco või New York.
Linnakultuur ja linnakultuuri märgid seintel, pindadel, ruumides on hakanud Jaan Elken`i maalidel taganema igavikuliste reeglite ees. „Olen õppinud hindama lagunemise poeesiat, valguslaikude värelemist ehitistel, platoodel ja vertikaalidel, metsas ja mererannas. On reeglid, mille kõrval kunstniku ponnistused ennast kehtestada on naeruväärsed./---/ Pean järgimisväärseks loomisaktiks abstraktse kunsti võttestikus töötavate, kuid pildiliselt piisavalt eklektiliste suurte maalijate loomingut, kes kasutavad küll reaalsusest pärit aistingut, kuid segavad seda kõrgemalt antud loodus-seaduste ja kompositsiooniprintsiipidega, nii et valmiv universum omab tugevat äratundmistasandit, kuid mis siiski evib autori unikaalse käekirja pitserit.“. (pööningusaal. III korrus)

Jaan Elken. Kohad ja paigad Jaan Elken. Kohad ja paigad
Jaan Elken. Kohad ja paigad


Aime Kuulbusch

01.06. – 23.06.
Aime Kuulbusch – skulptuur.

Kuraator ja kujundaja Mara Ljutjuk

Ühe Eesti jõulisema skulptori Aime Kuulbuschi looming läbi aastakümnete 2019. aastani välja. Algusaegade loomingus, nii portreede kui ka figuraalsete tööde juures pakkus Aime Kuulbuschile huvi inimese sisemaailma avamine, väljenduse psühholoogiline külg. Portreede puhul püüdis ta võimalikult nappide vahenditega, üldistatud vormiga tabada olemuslikku portreteeritavas.
Kõrvuti realistliku portree- ja figuuriloominguga on ta tundnud püsivat tõmmet abstraktse, minimalistliku vormi väljendusvõimaluste suhtes. Kui portree modelleerimine on mingil määral tema jaoks pigem interpreteeriv tegevus, siis kunstiliste kujundite loomine abstraktsetest vormidest annab talle enam võimalusi oma subjektiivsete tunnete ja mõtete väljendamiseks, on vabam ja mängulisem. Selles laadis töödest on valminud skulptuurid ka arvukatel rahvusvahelistel sümpoosionitel. (muuseumi galerii I korrus)

Aime Kuulbusch Aime Kuulbusch
Aime Kuulbusch Aime Kuulbusch

27.06. - 17.07.
Luigi Cillo, Itaalia.

Kuraator Ave Tamme ja Mara Ljutjuk

Luigi Cillo oli erakordselt mitmekülgne kunstnik. Ta on lõpetanud Veneetsia Kunstide Akadeemia ja osalenud enam kui kahesajal näitusel Itaalias, Euroopas, Ameerikas ja Austraalias. Tema freskosid, õlimaale, graveeringuid, keraamikat, klaasi, pronksi ja terrakota skulptuure hoitakse avalikes ja erakogudes kogu maailmas.
Luigi Cillo on esinenud neli korda Veneetsia biennaalil ja esindas Itaaliat Brasiilia São Paulo biennaalil. Kunstnik suri 2011. aastal 90 aasta vanuses. (muuseumi galerii I korrus)
Luigi Cillo Luigi Cillo
Luigi Cillo Luigi Cillo
Luigi Cillo Luigi Cillo

 

03.07. - 28.07.
"Ülevoolavad võimalused" ("Overwhelming Possibilities")
Hanna-Christina Laupmaa, Eliis Laul, Elis Jurkatam, Martin Buschmann

On nelja noore fotokunstniku näitus, kus soovitakse vaatajaga jagada värsket perspektiivi ja tuua fotograafiat rohkem esile Eesti praegusel kunstimaastikul. Oma tööde kaudu üritavad kunstnikud lahti mõtestada enda rolli samaaegselt nii kunsti kui ka fotograafia vallas. (pööningusaal. III korrus)

Ülevoolavad võimalused Ülevoolavad võimalused
Ülevoolavad võimalused Ülevoolavad võimalused

 


20.07. - 11.08.
"Valged daamid" - pruutkleitide näitus Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre

Korraldaja Mara Ljutjuk

Tõenäoliselt on pruut see kõige valgem daam. Pulm kui teatraalne akt, mida sooritatakse erilise rituaalsusega vaid korra (või paar) elus. Valge kui puhtus (just seepärast on ju ka arstide kitlid valged) ja neitsilikkus, valge kui süütus ja headus. Olla pruut tähendab olla üheks õhtuks täiuslik - pea ebamaine muinasjutuline olend.
Moelooja Aldo Järvsoo ja ehtekunstnik Tanel Veenre interpretatsioonid pulmade, puhtuse ja valguse teemadel. (muuseumi galerii I korrus)

Valged daamid Valged daamid
Valged daamid Valged daamid
Valged daamid Valged daamid


20.07. - 11.08.
Urve Küttner "Mere vaik"
(Pühendusega Lennart Mere 90.ndale sünnipäevale ja "Hõbevalgele")

Kuraator Harry Liivrand

2019. aasta 29. märtsil saanuks Eesti ajaloo parimaid propageerijaid ja interpreteerijaid Lennart Meri 90 aastaseks. Väljapaistva ehtekunstniku, kahekordse Ede Kurreli preemia laureaadi Urve Küttneri esimene isiknäitus suvel 2019 Haapsalus Evald Okase Muuseumis on tänuks teda inspireerinud merevaigu ülistamisele Mere ühes peateoses, "Hõbevalges".
Sümboolseks sünnipäevakingiks kavandas Küttner 9 merevaigust ja hõbedast lilleoksa instalatsioonina "Lilled Lennart Merele". Lisaks eksponeerib kunstnik uusi ehteid ja objekte merevaigust kui talismane meie ökoloogilisest minevikust. Merevaiguga on Küttner töötanud ligemale pool sajandit, kujunedes selle loodusliku materjali üheks kõige võimekamaks ja originaalsemaks kasutajaks, seetõttu on uus sari põnevaks loogiliseks järjeks juba varemalustatule. Näituse kujunduses kasutab Küttner ka varasemaid installatsioone "Last Supper" ja " A+E" , samuti Mere "Hõbevalgest" tsitaate nii merevaigu ajaloolisest tähtsusest kui ka tema tervistavatest omadustest. (galerii I korrus)
Mere vaik Mere vaik


Koosmõju

03.08. - 15.09.
"Koosmõju / Interplay" Kuraator Kati Kerstna

Keskendub seekord esiteks klaasi koostoimele valgusega, selle optika, läbipaistvuse, peegelduste, valgust murdvate ja valgust püüdvate omaduste uurimisele ning eksponeerimisele. Samuti tegeleme vastupidise mõjuga - kuidas valgus, selle tugevus, liikumine, varjud jms. mõjutab klaasi; klaasobjekti tunnetuslikku suurust, taustast eristumist, emotsionaalset vaatemängulist elavust jne.
Teiseks on vaatluse all ka valgustatud klaasobjekti ja seda ümbritseva keskkonna vastastikune ja ühine mõju - klaasobjektilt kiirguvad / edasi kanduvad peegeldused ja valguslaigud ning vastupidi - keskkonna peegeldused / moonutused / liikumised klaasobjektil.
Kuidas sellise vastastikkuse väga tugeva koosmõju abil anda edasi emotsioone, mõtteid ja/või sõnumeid; kuidas materjali maagiat võimalikult erinevalt kasutada ja eksponeerida ning muuta klaasobjekt tunnetuslikult nii visuaalselt kui sisuliselt oluliselt suuremaks kui ta tegelikult on.
Näitusel eksponeerime sümpoosioni raames valminud klaasobjekte ja valguslahendusi.
Sümpoosionil ja näitusel osalevad professionaalsed klaasikunstnikud Saksamaalt, Türgist, Lätist, Eestist jm. (pööningusaal. III korrus)

13.08. – 15.09.
Eesti akvarell 20. ja 21. sajandil

Kuraator Mai Levin ja Mari Roosvalt

Haapsalus toimub 12-18. august Euroopa akvarellistide ühenduste konföderatsiooni (ECWS) 22. rahvusvaheline sümpoosium ja näitus. Kuna üritusele oodatakse ligi 200 kunstnikku üle Euroopa, siis Evald Okase muuseumis on samal ajal vaatamiseks Eesti akvarellmaal. 20. sajandi akvarellivalikus heidetakse tagasivaade minevikku ja selle osa ekspositsioonist moodustavad kunstnike akvarellid Mart Lepa erakogust. Näituse teine osa uurib akvarellimaali tehnikat tänapäevasest vaatenurgast ja kaasaja kunsti kontekstis. Uuemaaegset akvarellimaalitehnikat harrastavatest kunstnikest osalevad Leonhard Lapin, Marko Mäetamm, Jaan Elken, Liisa Kruusmägi, Britta Benno, Tiiu Pallo-Vaik, Mall Paris, Marje Üksine, Naima Neidre, Mari Roosvalt, Illimar Paul jpt. (muuseumi galerii I korrusel)
Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com