EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv
Juubelinäitus EVALD OKAS 95 Tallinna galeriides

MTÜ Evald Okase Muuseum avab Evald Okase (s 1915) saabuva 95. juubeli puhul näitused kahes Tallinna galeriis.


Neljapäeval, 18. novembril avatakse Tallinnas näitus "Evald Okas 95" Disaini- ja Arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6). Väljapanek jääb avatuks 4. detsembrini.


Vabaduse galeriis (Vabaduse väljak 6) on avatud näitus Evald Okase uuemast loomingust 17. novembri pärastlõunast kuni 1. detsembrini.

Evald Okase kutse
Evald Okas. Autoportree Magdaleena haiglas. 2007

Evald Okase soovil on Disaini- ja Arhitektuurigaleriis eksponeeritud tema figuraalsed kompositsioonid aastaist 1963-2005. Maalidel võib näha naisi läbi poolsajandi. Teatraalsed naised, portreed, varjamatult erootilised naisaktid, tütarlapsed maailmalinnade tänavapildist, eksootilised naisartistid - just Evald Okas on toonud eesti sõjajärgsesse maalitraditsiooni- ja graafikasse taas kunstiküpse meelelise käsitluse kaasaegsest naisest. Vabaduse galeriis on eksponeeritud looming aastaist 2007-2010. Kombineeritud tehnikais joonistused ja maalid on väga ekspressiivsed ja emotsionaalselt mõjuvad. Neid võiks nimetada võrratu virtuoosi vabadeks assotsiatsioonideks nii kõigest möödunust elus kui kunstis ent ka lapsemeelselt ausaks refleksiooniks sellest mis toimub praegu vana kunstniku mõtetes ja tema lähiümbruses. Evald Okase hilisloomingule pole eesti kunstis midagi võrreldavat.

Evald Okas on osalenud kodumaises kunstielus üle 70 aasta ja siin on tema külluslik looming tänini võrreldamatu nii oma mitmekesise ampluaa kui üldrahvaliku tuntuse poolest. Tema sajad maalid ja graafika on avardanud eesti modernistlikku kunstikeelt mitmetel aastakümnetel. Ta on olnud üks väheseid eesti kunstnikke, kelle loomingulised avaldused kasvasid orgaaniliselt välja kaasaegsest linnakultuurist Kogu Evald Okase loomingut iseloomustab nõtke graafiline pintslikiri, väga täpne kompositsioon ja rikas spontaanne värvikäsitlus. Nii maalikunstniku kui graafikuna avaldab ta end virtuoosse joonistajana. Ta on olnud üks kauaaegsemaid Eesti Kunstiakadeemia professoreid, emeriitprofessor, Eesti Kunstnike Liidu ja Firenze Kunstide Akadeemia auliige. Evald Okasega seondub ka 21. sajandi algusaastate eesti kunstiajalugu. Tema hilislooming on sügavalt isikupärane, täis jõudu, kirge ja ootamatuid visuaalseid mõttearendusi.

Täname:
Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit, Tallinna Linnavalitsus, Eesti Rahvuskultuurifond, Pernod Ricard Estoina, OÜ Infomelton.

Näituste korraldaja: Juta Kivimäe, tel 56618314
Lisainfo näituste kohta: Mari Roosvalt, tel 5514039

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com