EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv

XXV Pärnu Filmifestival Haapsalus 11.07.-14.07.

11. JUULI

17:00
PÜha BanarasSpirituaalne linn: David Varela, PÜHA BANARAS, India, 2010, 119'
Varanasi (Banaras) on üks maailma vanemaid ja pühamaid linnu. Siin on Shiva kodu - tema kätt, hingust, vaimu on tunda kõikjal. Nii linnast läbivoolavas Gangese kui ka udus, inimestes, värvides ja lõhnades. Ükskõiksus on selles linnas keelatud. Kõigil on oma koht ja aeg. Igaüks ehitab oma tee.

19:00
NadiezdaÕnneotsijad: Dali Rust, NADEZDA, Leedu, 2011, 32'

 

 

 

HingÕnneotsijad: Kullar Viimne, HING, Eesti, 2011, 59'
Isepäine Francesko Leego on Eesti ainus naiskorstnapühkija. Korstnapühkijana aitab ta paljusid inimesi, et nende elu oleks turvaline ja kodumaja hingaks. Teame, et korstnapühkija nööbi keeramine peaks tooma õnne. Aga kas meie õnnetooja, naiskorstnapühkija, ise ka leiab oma õnne ja hingerahu? Francesko käib oma väga erilist rada, trotsides eluraskusi. Film keskendub küll korstnapühkija Franceskole, ent tema hing on seotud paljudede teiste hingedega, kes igapäevases argijooksus muidu märkamatuks jääks.

 

12. JUULI

17:00
Lastele: Lisa Leeman, ÜKS ÕNNELIK ELEVANT, USA, 2011, 81'
Tsirkuseartist Flora, kuusteist aastat areenidel tantsinud elevant, on jõudnud pensioniikka. Tsirkuse peremees David Balding, kes Flora lapsendas, peab õigeks viia aafrika elevant tagasi oma kodumaale - Aafrikasse. Et loom saaks vanaduspäevi veeta oma suguvendade-õdede seltsis. Teekond tagasi Aafrikasse ongi selle emotsionaalselt rikka filmi peateema.

19.00
Õnneotsijad: Grzegorz Zariczny, MEESTEMÄGI, Poola, 2010, 39'
Kolm eri vanuses meest elavad kuus kuud aastas ilma elektri ja naisteta, ilma moodsa tsivilisatsioonita. Nende saatuseks on olla lambakarjusteks mägedes. Aga meestel on palju, millest rääkida. Elu paljudest tahkudest. Läbi mägilase filosoofiaprisma.
Inimene ja loodus: Taggart Siegel, PÄIKESEKUNINGANNA, USA, 2010, 82'
Viimastel aastatel on on salapärane nähtus - mesilasperede müstiline kadumine - laienenud üle kogu maailma. Alarmeeriv ja samas uuriv dokumentaarium põimib põnevasse filmikangasse mesinike, teadlaste ning filosoofide muremõtted.

 

13. JUULI

17:00
Õnneotsijad: Jan Tenhaven, SÜGISKULD, Saksamaa, Austria, Rootsi 2010, 94'
Humoorikas film kõrgesse ikka jõudnud meestest ning naistest, kes valmistuvad tähtsaks võistluseks Soomes. Saja-aastane austria kunstnik Alfred treenib kettaheiteks ning tahab kindlasti võita kuldmedalit. "Ma ei tunne ennast sajasena. Kuni mu keha töötab, pole vananemine mulle probleemiks", ütleb Alfred. Rootslane Herbert arvab, et sport aitab tal elu pikendada. Armastus spordi vastu muutub filmilooja Jan Tenhaveni käe all armastuseks elu vastu.

19:00
Loodusime: Jani Peltonen, PIKK MEES, Soome, 2010, 19'
Väino Myllyrinne oli Euroopa pikim mees (250cm) ning elas aastatel 1909-1963. Mälestus hiiglasest elab edasi arhiivikaadrites. Kas oleks võimalik meid kõiki mingil moel jäädvustada, et jääksime inimeste kollektiivsesse mällu, küsib filmi autor.
Mälu: Andrzej B. Czulda, MUINASJUTUD AHJUDEMAALT, Poola, 2008, 42'
Ime, et Auschwitzi kontsentratsioonilaagris ahjuajamist ootavatel meestel jätkus tahtmist kirja panna muinasjutte, neile pilte juurde joonistada, oma väikestele lastele pühendada. Ime läbi on need kolmekümne autori teosed säilinud...

 

14. JUULI

17:00
Maalitud paradiisElu kunstis: Halina Adamovits, MAALITUD PARADIIS, Valgevene, 2010, 14'
Liigutav dokumentaal valgevene kunstnikust Aljona Kissist, kelle nimi on vähetuntud isegi oma kodumaal. Eelmise sajandi 30- ja 40-ndatel aastatel rändas ta külast külla ning maalis pilte kodukootud tekkidele ning vaipadele. Tänu omapärasle nägemisoskusele ja kujutamisviisile on Aljona Kiss ainus valgevene kunstnik, kelle tööd ning elulugu on avaldatud ülemaailmses naivistide entsüklopeedias kõrvuti Henri Rousseau, Niko Pirosmani ning Jaan Oadiga.

Kuna oleme nähtavadElus kunst: Olivia Rochette, Gerard-Jan Claes, KUNA OLEME NÄHTAVAD, Belgia, 2010, 47'
Internet püüab ühendada inimesi. Inimkonna suur leiutis ei seo meid aga üksnes vaimselt, vaid ka kehaliselt. Virtuaalmaailmas oma ihu eksponeerides kaotavad kehade omanikud initiimsuse ning anonüümsuse.

 

 

19:00
Tabades hetkeMoodne kunst: Elisabet Prandi, TABADES HETKE, Hispaania, 2009, 19'
J. S. Bachi "Goldbergi variatsioonide" saatel otsib kunstnik koos oma modellidega sobivaid hetki, mil inimene on võimeline läbima esmapilgul läbimatu seina. Eksperimentaalfilm, mis ühendab klassikalised elemendid moodsa kunstikeelega, et uurida muutusi ajas ning ruumis.

 

 

Mille nimel?Kehakunst: Eva Küpper, MILLE NIMEL? USA, 2010, 70'
Humoorikas filmiportree New Yorgi performansikunstnikust Jon Cory'st, kelle vanale juuditarist emale meeldib, et pojast on saanud pärast kunstrindade siirdamist "sooline terrorist". Filmi autor kinnitab, et New York ei salli nn "keskmist ameeriklast", siin peab igaüks olema enneolematu ja pärasttulematu.

 

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com