EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv
XXVII Pärnu Filmifestival Haapsalus 12.-13. juuli

12. juulil

16.00 Inimene ja loodus
D. Fedele, E-PRÜGIMÄGI, Ghana, 2012, 20' Inimkond saadab igal aastal prügilatesse ligi 50 miljonit tonni elektroonikajäätmeid. Üksjagu sellest aga liigub Aafrikasse ja pannakse seal müüki. Mis inimesele eluohtliku kaubaga mustal mandril juhtub, sellest see tempokas film jutustabki.
J. Suonpää, HUNDIMEES, Soome, 2013, 75' Portree iseõppinud teadlasest, kes mõistab huntide keelt. Film baseerub Seppo Ronkaise poolt võetud videomaterjalil, millel jäädvustatud mehe kohtumised Soomes elavate susidega. Kolmeteistkümne aasta jooskul kogutud ülesvõtted reedavad, kuidas Seppost sai üks huntide hulgast – Hundimees.

18.00 Suured loojad
T. Andersen, TAGASIVAADE, Portugal, 2012, 35' Laiahaardeline tagasivaade portugali arhitekti Eduardo Souto Moura eluteele ja tema silmapaistvale pärandile. Film peegeldab seitsetteist maestro projekti ja nende järgi ehitatud hoonet, millel on kindel koht maailma arhitektuuripärandis.
M. Frick, TADAO ANDO - TÜHJUSEST LÕPMATUSSE, Jaapan, 2012, 52' Jaapani arhitekti Tadao Ando portree. Teda on kutsutud minimalismi maestroks, sedavõrd lakooniline ja samas väljenduslik on mehe looming. Ando kõrgelthinnatud ehituskunst loob silla jaapani traditsioonide ja postmodernismi vahel. Film eksponeerib Tadao Ando kuulsamaid teoseid ning viib vaataja andeka arhitekti büroosse. Geniaalne ehituskunstnik reedab allikaid, kust pärineb tema inspiratsioon ja loominguline motivatsioon.

21.00 Intiimsed teemad
F. Barraja MÕNULEJAD, Prantsusmaa, 2011, 59' Kaunilt ülesvõetud dokk uurib ja mõtestab üht naiste intiimseimat tegevust – mõnulemist iseendaga. Filmi autor pihib ise ja annab võimaluse ka oma tuttavatel kunstnikel, uurijatel, teadlastel avada selle igivana iha olemust ja müstikat.

22.00 öökino
C. Fontenier, BEAUDELOT, Prantsusmaa, 2013, 72' Francis Maladry, hüüdnimega Beaudelot, on Põhja-Prantsusmaal elav eakas maalikunstnik. Kuidas mees oma stuudio unenäolises maailmas uusi teoseid loob, sellest irreaalsuse ja argipäeva vahel pendeldav film räägibki.

13.juulil

16.00 Lastefilmid
K. Kurasbediani, TÕELISED POLIITIKUD, Saksamaa, 2013, 5' Mida teha rahu kindlustamiseks maailmas, kuidas lõpetada näljahädad? Neile ja teistele taolistele küsimustele oskavad kutselised poliitikud kergesti vastata. Aga kuidas käituvad noored poliitikud? Mida vastavad need, kelle kogemus meie hulgas viibimisest on vaid nelja või viie aasta pikkune?
T. Jeziorski, LAAGER, Poola, 2012, 19' Selles laagris on lapsi üheksast kuni seitsmeteistkümne eluaastani. Vanemad saatsid nad siia selleks, noori distsiplineerida ja nende tahtejõudu arendada. Kasvatajad poevad nahast välja, aga lapsed on närvis. Kõva tamp tekitab hirmsat isu, aga menüüs seisab range dieet!
H. Jin, PISARATES ÕIS, Hiina, 2012, 39' Kaks hiina tüdrukut, Yuan ja Xiang, on otsustanud saada akrobaatideks. Tee aga selle elukutse omandamiseni on pikk ja vaevarikas. Tüdrukud on kui õied, kes liiguvad läbi pisarate oma eesmärgi poole.

18.00 Vaim ja võim
J. Vojtek, MUSTLASE HÄÄL, Slovakkia, 2012, 72' Hoolimata oma võimuka naise kategoorilisest vastuseisust otsustab Vlado Sendrei kandideerida valimistel. Kohalikud mustlased vajavad oma saadikut volikogusse ja nad tulevad Vladole appi kampaaniat tegema. Sellest kujuneb igavesti vahva palagan, täis lusti viiuldamisest ja tantsimisest. Kas mustlase hääl ka maksma hakkab, selgub valimispäeval, mil Vlado vaim pööratakse lausa pahupidi.

Rohkem infot ja festivali kava:
www.mona.ee | muuseum@chaplin.ee | Tel:44 30 772 | Esplanaadi 10, Pärnu
https://www.facebook.com/ParnuFF

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com