EVALD OKAS MUUSEUM NÄITUSED SUVEKOOL KURSUSED HAAPSALU KLAASIPÄEVAD
in english
Evald Okase Muuseum
Uudiste arhiiv

 

Artist talk Malle Leisi, Villu Jõgeva, Sandra Jõgeva ühisnäituse
"Klassiku varju all" finissage'il Evald Okase Muuseumis

Artist talkPühapäeval, 10. septembril kl 13-15

Osalevad: näituse kuraator Sandra Jõgeva ja kunstiteadlane Marian Kivila

"Olen kõrvaltvaatajana alati imetlenud Leisi-Jõgevate perekonda, nende omavahelisi võimusuhteid ja kadestamisväärset empaatiavõimet. Kui enamasti on kunstnik ego ja indiviid, kelle kõrvale teine kunstnik mahtuda ei taha, valitseb nende kolme vahel seevastu tohutu sünergia. Juba lapsepõlves Malle maalidel modelliks olnud Sandra on oma loomingusse kaasanud ema kui vanema ja kogenenuma isiku teadmiseid kunstimaailmast ning muusa roll on Sandra enda loomingus aastaid hiljem perekeskis vahetunud." — nii kirjutab Marian Kivila näituse arvustuses peatselt ilmuvas ajakirja Kunst.ee numbris. Näituse viimasel lahtioleku päeval arutlevad näituse kuraator Sandra Jõgeva ja kunstiteadlane Marian Kivila kunstnikeperekonna elu ja loomingut puudutavate teemade üle - alates valikutest näituse koostamisel ja lõpetades isiklikumate loominguliste valikutega, sealhulgas kogemus kunstnikeperekonnas üleskasvamisel, Malle Leisi ja Villu Jõgeva äärmiselt erinev loominguline taust, näitusel osalevate kunstnike töömeetodid, eri põlvkondade kunstiideaalid ja kunstnikupositisoonid ning kunsti positsiooni ja kunstnike võimaluste muutumine ühiskonnas. Aga ka näituse ülespanemisest ja avamisest kõigest üks-kaks päeva pärast ema surma.

Marian Kivila (1985) on Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse eriala magistrant ning Eesti nõukogude perioodi kunstile ja kaasaegsele kunstile pühendatud Avangard Galerii üks asutajatest ja näituseprogrammi kuraatoritest. Tema olulisemad kuraatorprojektid Avangard Galerii programmi kõrval on olnud Andy Warholi filmi- ja videonäitus Pittsburghi muuseumi kogude põhjal koostöös Sandra Jõgevaga. Samuti on ta Pärnu Muuseumis töötades organiseerinud kodumaale tagasi sadu teoseid Eestist II Maailmasõja päevil läände emigreerunud Pärnus resideerud pallase koolkonna kunstnikelt (Erich Leps, Pauline-Elfriede Leps). Ta on pälvinud 2015. aastal Pärnu Linna aasta kultuuripreemia ning 2016. aastal Eesti Kultuurkapitali Pärnumaa Kultuuripärli ja Pärnu aasta kultuurisündmuse preemiad.

Sandra Jõgeva (1976) on kunstnik, kuraator ja dokumentalist. Kunsntikuna on ta üles astunud paljudes kohtades üle maailma, olnud Kultuuritehase Polymer kunstiosa Art Container üks vedajatest (2007- 2013) ja nüüd keskendunud nn stand up-tragöögiatele, skulpturaalsetele installatsioonidele ning dokumentaalfilmidele. Tema režissööridebüüt "Armastus..." esilinastus jaanuaris Docpointi avafilmina ja sai laialdast vastukaja. Koos selle produtsendi ja operaatori Igor Ruusiga on ta üle 3 aasta valmistanud ette ja filminud dokumentaalfilmi oma vanematest. Sandra Jõgeva on pälvinud järgmised preeemiad: Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali preemia (2004), Betti Alveri debüüdipreemia novellikogu "Draamapunkt" eest (2009) ja Eesti Dokumentalistide Gildi kolleegipreemia Doki Kild (2017).

Üritus on tasuline:
Tudengitele, õilastele ja pensionäridele 5 Є, teistele 10 Є

Üritus sisaldab mittealkohoolseid jooke ja suupisteid.

Näitust toetasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit

Evald Okase Muuseum | Karja 24, Haapsalu | eo.muuseum@gmail.com